Zupa “paprykowa moc” z kolorowymi paprykami, pałkami kurczaka oraz kładzionymi kluskami. Kolorowa, sycąca i oczywiście pikantna!
Składniki:
- 3 litry wody
- czerwona, zielona i żółta papryka
- 5 łyżek keczupu
- puszka krojonych pomidorów
- włoszczyzna (ja użyłam mrożonej)
- 2 – 4 ząbków czosnku
- czerwona cebula, biała cebula
- 10 pałek kurczaka
- 3 – 4 łyżki oleju
- 4 owoce ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- łyżka pieprzu ziołowego
- łyżka lubczyku
- łyżeczka papryki wędzonej (ja dałam łyżkę stołową bo lubię smak tej papryki)
- łyżka papryki słodkiej
- pieprz cayenne wedle uznania (ja dałam większą papryczkę chili)
- sól do smaku
- opcjonalnie łyżka stołowa miodu dla podbicia smaku ( moja inwencja ale polecam!)
Sposób przygotowania:
- Myjemy pałki pod zimną wodą, obieramy ze skóry. Wkładamy je do 3 litrów wody i dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz ziołowy.
- Po 30 minutach dokładamy wszystkie warzywa, dodajemy pomidory z puszki, keczup, pozostałe przyprawy i olej. Gotujemy do miękkości warzyw oraz mięsa. Podajemy z kluseczkami.
KŁADZIONE KLUSKI:
- 2 szklanki mąki
- 0,5 szklanki mleka 3,2%
- 0,5 szklanki wody
- jedno jajko
- 1 – 2 łyżki oleju i szczypta soli
Wszystko wymieszać na gładką masę. Zagotować wrzątek z solą i małą łyżeczką kłaść na wodę. Po wypłynięciu klusek gotować 5 minut. Wyłożone kluski przelać zimną wodą.