Zupa „paprykowa moc”

Zupa „paprykowa moc” z kolorowymi paprykami, pałkami kurczaka oraz kładzionymi kluskami. Kolorowa, sycąca i oczywiście pikantna!

Składniki:

  • 3 litry wody
  • czerwona, zielona i żółta papryka
  • 5 łyżek keczupu
  • puszka krojonych pomidorów
  • włoszczyzna (ja użyłam mrożonej)
  • 2 – 4 ząbków czosnku
  • czerwona cebula, biała cebula
  • 10 pałek kurczaka
  • 3 – 4 łyżki oleju
  • 4 owoce ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • łyżka pieprzu ziołowego
  • łyżka lubczyku
  • łyżeczka papryki wędzonej (ja dałam łyżkę stołową bo lubię smak tej papryki)
  • łyżka papryki słodkiej
  • pieprz cayenne wedle uznania (ja dałam większą papryczkę chili)
  • sól do smaku
  • opcjonalnie łyżka stołowa miodu dla podbicia smaku ( moja inwencja ale polecam!)

Sposób przygotowania:

  1. Myjemy pałki pod zimną wodą, obieramy ze skóry. Wkładamy je do 3 litrów wody i dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz ziołowy.
  2. Po 30 minutach dokładamy wszystkie warzywa, dodajemy pomidory z puszki, keczup, pozostałe przyprawy i olej. Gotujemy do miękkości warzyw oraz mięsa. Podajemy z kluseczkami.

KŁADZIONE KLUSKI:

  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki mleka 3,2%
  • 0,5 szklanki wody
  • jedno jajko
  • 1 – 2 łyżki oleju i szczypta soli

Wszystko wymieszać na gładką masę. Zagotować wrzątek z solą i małą łyżeczką kłaść na wodę. Po wypłynięciu klusek gotować 5 minut. Wyłożone kluski przelać zimną wodą.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!