Rogaliki Weroniki


Rogaliki to idealna przekąska do pracy, do szkoły, do porannej kawy, lub na świąteczny stół u boku innych ciast i słodkości.

Składniki:

  • 3 szkl. mąki
  • 50g drożdży 
  • 1 kostka masła 
  • 200ml śmietany gęstej 18%
  • 1 łyżka cukru 
  • szczypta soli 
  • 2 żółtka i jedno całe jajko

Nadzienie: marmolada różana 

Sposób przygotowania:

Drożdże rozcieramy z 1 łyżka cukru. Mąkę siekamy z masłem na piach. Dodajemy drożdże i jeszcze chwilę siekamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Jak ciasto jest już zrobione wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Po godzinie wałkujemy ciasto i formujemy rogaliki. Można uformowane rogaliki posmarować jajkiem i można posypać na wieszchu grubym cukrem, sezamem, makiem lub po prostu zrobić lukier. 

Piec: 180°/20 minut.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.8 / 5. Oddanych głosów: 6

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!