Pożywna i banalnie prosta zupa gulaszowa, która z powodzeniem może zastąpić drugie danie.
Składniki:
- łopatka lub karkówka
- pieczarki
- cebula
- groszek
- czosnek
- marchew
- por
- papryka czerwona
Sposób przygotowania:
Warzywa na patelni zeszklić, podsmażyć i poddusić. Ale najpierw mięsko (łopatka lub karkówka) w kosteczkę pokrojone smażyć na patelni aż ładnie się zarumieni, przełożyć mięsko do garnka a na tej samej patelni wyżej wymienione warzywka też pokrojone jak lubicie. Czemu na tej samej patelni? Bo zostaje tłuszczyk z mięska i nic się nie zmarnuje. Mięsko niech bulgota ze 2 i pół h, 3 h a pod koniec wrzucam ziemniaczka, warzywka z patelni wszystkie co się znajdują. Czosnek 2 ząbki gotuję jedynie z mięskiem. Sól pod koniec bo wszystko zdąży przejść smakiem. Trochę śmietany do gotowania. Łyżka lub dwie i gotowe.