Szarlotka z prażonymi jabłkami

5
(3)

Szarlotka z prażonymi jabłkami

Ta szarlotka z prażonymi jabłkami to idealne ciasto dla tych, którzy cenią sobie proste, ale wyjątkowo smaczne i estetycznie prezentujące się desery.

Składniki

Ciasto

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • kostka masła
  • 1 jajko
  • 1/4 szkl cukru
  • 1 łyżka smalcu
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo

  • słoik prażonych jabłek (900 ml)

Przygotowanie

W misce umieść składniki na ciasto i pokrój nożem na mniejsze kawałki. Ciasto wyrabiaj dłońmi dość szybko do połączenia składników. Z ciasta uformuj kulę. 2/3 ciasta zawiń w folię i umieść w lodówce, natomiast 1/3 do zamrażarki na godzinę. Po godzinie leżakowania ciasta w lodówce wylep nim dno tortownicy wyłożonej papierem na grubość ok 5 mm (tortownica o śr. 18 cm). Z reszty ciasta wylep również boki tortownicy. Ponakłuwaj dno ciasta widelcem, wyłóż na niego prażone jabłka – jeżeli są zbyt rzadkie można dosypać trochę suchej kaszy manny (ok. 4 łyżek), a na wierzch zetrzyj na grubych oczkach ciasto wyjęte z zamrażarki. Tortownicę z ciastem umieść w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (grzanie góra/dół). Piecz około 1 godziny.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 3

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!