Ta szarlotka z prażonymi jabłkami to idealne ciasto dla tych, którzy cenią sobie proste, ale wyjątkowo smaczne i estetycznie prezentujące się desery.
Składniki
Ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej
- kostka masła
- 1 jajko
- 1/4 szkl cukru
- 1 łyżka smalcu
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo
- słoik prażonych jabłek (900 ml)
Przygotowanie
W misce umieść składniki na ciasto i pokrój nożem na mniejsze kawałki. Ciasto wyrabiaj dłońmi dość szybko do połączenia składników. Z ciasta uformuj kulę. 2/3 ciasta zawiń w folię i umieść w lodówce, natomiast 1/3 do zamrażarki na godzinę. Po godzinie leżakowania ciasta w lodówce wylep nim dno tortownicy wyłożonej papierem na grubość ok 5 mm (tortownica o śr. 18 cm). Z reszty ciasta wylep również boki tortownicy. Ponakłuwaj dno ciasta widelcem, wyłóż na niego prażone jabłka – jeżeli są zbyt rzadkie można dosypać trochę suchej kaszy manny (ok. 4 łyżek), a na wierzch zetrzyj na grubych oczkach ciasto wyjęte z zamrażarki. Tortownicę z ciastem umieść w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (grzanie góra/dół). Piecz około 1 godziny.