Tort bezowy

5
(11)

Tort bezowy

Tort bezowy z owocami, czyli przepyszny deser składający się z chrupiącej bezy, masy śmietankowej i świeżych owoców.

Składniki oraz sposób przygotowania

Przepis na bezę:

  • 5 białek z jajek
  • 250 g drobnego cukru
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka soku z cytryny

Wykonanie:

Białka ubijamy z odrobiną soli, gdy już są w miarę sztywne dodajemy po łyżce cukru i ubijamy dalej aż do uzyskania bardzo sztywnej piany i do momentu aż nie słychać cukru pod mieszadłami. Na koniec dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej i łyżeczkę soku z cytryny i jeszcze raz ubijamy. Wykładamy na papier do pieczenia z odrysowanym kołem i wykładamy masę robiąc w środku wgłębienie, a brzegi zaciągamy do góry łyżką, aby wyszły ozdobne pręgi. Wkładamy do nagrzanego do 120 stopni piekarnika i pieczemy/suszymy dwie i pół godziny.

Przepis na masę:

  • 600 ml śmietanki
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 śmietan-fix
  • cukier puder 2 łyżki
  • sok z cytryny 2 łyżki

Wykonanie:

Śmietanę ubijamy, dokładamy cukier i śmietaną fix na koniec sok z cytryny.
Mikserem rozcieramy mascarpone i dodajemy powoli śmietanę ubitą i mieszamy już łyżką.
Mus z truskawek zagotować do odparowania i pozostawić do wystygnięcia wtedy też zgęstnieje.
Beze przekładamy masą polewamy musem i jeszcze raz masą i musem. Na wierzchu zdobimy owocami według uznania i dostępności.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 11

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!