Warstwowa sałatka śledziowa Szuba


Szuba czyli śledzie pod pierzynką to pyszna wartwowa sałatka, która bardzo dobrze smakuje i wspaniale wygląda.

Składniki

  • śledzie
  • ogóki kiszone
  • majonez
  • marchewka
  • ziemniaki
  • jajka

Aby szuba była smaczna, trzeba śledzie przygotować dzień przed. Ja śledzie moczę wg swojego uznania (skrapiam dosłownie kropelkami – octem), dodaję cebulkę (skrapiam przed posypaniem cytryną), olej (muszą śledzie być przykryte). Na sam koniec posypuję (też troszeczkę) majerankiem i oregano. Dodałam też prażone na patelni orzechy włoskie. Z niczym nie wolno przesadzić. To cały sekret.

Przygotowanie

Układamy warstwowo od dołu:

Śledziki pokrojone w kostkę, na to starkowany na tarce jarzynowej grube oczka ogórek kiszony, majonez, marchewka (ugotowana) starta na tarce też duże oczka, majonez, ziemniaki (ugotowane w mundurkach) na tarce o małych oczkach, majonez, jajka (ugotowane) starkowane na tarce o małych oczkach.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.2 / 5. Oddanych głosów: 19

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!