Szarlotka z przepisu babci


Szarlotka to bardzo uniwersalne ciasto, które sprawdzi się zarówno na dużych przyjęciach, jak i na niewielkich spotkaniach.

Składniki:

Na jedną blachę:

  • 500g mąki
  • kostka masła
  • pół paczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru
  • żółtko
  • mała śmietana kwaśna
  • jabłka ( ja daję tak 6/7 średnich)
  • 3 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

Mąkę i proszek przesiewam do miski. Dodaje żółtko i cukier. Rozpuszczam masło, studzę i dodaje do mąki, następnie dodaję śmietanę. Wyrabiam szybko ciasto. Dzielę na dwie części i odkładam do lodówki na 15 min. Ścieram jabłka na dużych oczkach, odciskam nadmiar soku, dodaje cynamon. Jedną część ciasta wałkuje i przekładam na blachę. Nakładam jabłka i wałkuje drugą część ciasta i przykrywam nim jabłka. Wsadzam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok godzinę.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3.3 / 5. Oddanych głosów: 3

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!