Sernik królewski


Sernik królewski to tradycyjny polski sernik z kakaowym ciastem. Idealny na każdą okazję.

Składniki:

Kruche ciasto kakaowe:

  • mąka pszenna – 500g
  • masło – 300g
  • kakao – 3 łyżki
  • cukier – 1 szklanka
  • jajko – 1 sztuka
  • proszek do pieczenia – 2 płaskie łyżeczki

Masa serowa:

  • Półtłusty twaróg w kostce – 1,20kg
  • cukier – 300g
  • masło – 200g
  • jajka – 8 sztuk
  • budyń waniliowy – 1 opakowanie
  • olejek waniliowy
  • rodzynki

Sposób przygotowania:

  1. Z przesianej mąki i reszty składników szybko zagnieść ciasto i włożyć na 30 minut do lodówki.
  2. W malakserze utrzeć żółtka z cukrem. Dodać roztopione masło, olejek, budyń i małymi porcjami dorzucać ser.
  3. Ubić białka i dodać do masy serowej. Wrzucić rodzynki. Wymieszać masę łyżką.
  4. Połowę ciasta wyłożyć na blachę posmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia. Nałożyć masę serową. Na wierzch zetrzeć drugą połowę ciasta.
  5. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 60 minut.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.3 / 5. Oddanych głosów: 10

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!