Kotleciki ziemniaczano-pieczarkowo-cebulowe


Kotleciki ziemniaczano-pieczarkowo-cebulowe to szybki pomysł na obiad, który przypadnie do gustu najbardziej wymagającym podniebieniom.

Składniki:

  • 6 sporych ziemniaków
  • 0,5kg pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1/3 natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • bułka tarta ok. 1,5 szklanki
  • mąka do obtoczenia
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Ziemniaki ugotować i ugnieść na gładko. W międzyczasie posiekaną cebulę i posiekane pieczarki usmażyć (smażyć do czasu, aż woda z pieczarek odparuje). Zostawić do ostygnięcia. Ostygnięte ziemniaki wymieszać z pieczarkami i cebulą i surowym jajkiem. Doprawić przeciśniętym czosnkiem solą i pieprzem. Dosypać bułkę tartą (żeby masa była bardziej zwarta). Na koniec pokroić natkę i wszystko dobrze wymieszać. Wilgotnymi rękoma formować kotleciki obtaczając je w mące. Smażyć na oleju (Ja użyłam oleju z pestek winogron).


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.5 / 5. Oddanych głosów: 2

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!