Szarlotka z bezą


Aromatyczne ciasto z jabłkami, cynamonem i chrupiącą bezą zachwyci każdego miłośnika szarlotki.

Składniki oraz sposób przygotowania:

  • 300g mąki tortowej
  • 100g cukru
  • 15g proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 150g margaryny
  • szczypta soli

Połączyć ze sobą wszystkie składniki, zrobić kruszonkę. Dodać majonez 2-3 łyżki i ponownie zagnieść ciasto. Ciasto wykleić na dnie formy o średnicy 24cm lub 26cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto ugnieść palcami na jedną równą warstwę i wstawić do lodówki na czas gotowania jabłek.

3-4 jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić, przysypać cukrem i cynamonem, wymieszać, wyłożyć na ciasto.

Ciasto upiec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20-25min.

Beza:
3 białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodawać cukier puder (2-3 łyżki) cały czas ubijając. Na podpieczone ciasto wyłożyć pianę z białek. Piec w nagrzanym piekarniku ok 15-20 minut.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!