Babeczki świąteczne


Słodkie babeczki to przysmak, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka kefiru
  • 150g margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki tortowej

Sposób przygotowania:

Jajka ubić z cukrem na bardzo puszystą pianę. Ubijać około 4-5 minuty. Do ubitej masy dodać kefir, stopioną margarynę, proszek do pieczenia, mąkę.

Miksować do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.

Masę nałożyć do foremek. Babeczki piec przez około 30-40 minut w 180°C do “suchego patyczka”

Lukier z białkiem:
1 białko ubić z 1/2 szklanki cukru pudru, dodać 1 łyżeczkę soku cytrynowego, ucierać tak długo, aż masa będzie gładka i lśniąca.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!