Szarlotka na biszkopcie, czyli przepis na pyszne ciasto na każdą okazję. Orzeźwiające, lekki i delikatne.
Składniki
BISZKOPT
- 7 jajek
- 7 łyżek cukru
- cukier waniliowy
- 5 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
WARSTWA JABŁKOWA:
- 1,5 kg jabłek
- 50 ml wody
- 2 łyżki cukru
- 2 galaretki cytrynowe
Wymiary formy 25×37 cm
Przygotowanie
1. Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, pod koniec ubijania wsypujemy cukry i miksujemy do uzyskania sztywnej bezy. Następnie dodajemy po 1 żółtku miksując na najniższych obrotach, do masy dodajemy przesiane mąki mieszamy delikatnie, ale dokładnie. Ciasto wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni C. Studzimy.
2. Jabłka obierz i pokrój w kostkę, przełóż je do garnka, dodaj wodę i cukier. Podsmażaj jabłka przez około 10 minut do miękkości, odstaw do wystudzenia.
3. Galaretki rozpuść w 250 ml wrzątku, a następnie dodaj do jabłek, gdy jabłka przestygły, wylej masę na przekrojony na pół biszkopt, przykryj jabłka drugą częścią biszkoptu, wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.