Sernik z rosą

5
(6)

Sernik z rosą

Przepyszny sernik na kruchym spodzie, z bezą na wierzchu i kropelkami rosy. Idealny na każdą okazję.

Składniki oraz sposób przygotowania

Masa serowa:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 budynie waniliowy
  • 4 żółtka

Wszystkie składniki połączyć i zmiksować.

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 10 dag cukru
  • 20 dag masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 żółtka

Ciasto zagniatamy jak na kruche ciasto, wylepić formę również boki, podpiec 15 min. Wlewamy masę serową na ciasto i pieczemy około 50 min w temperaturze 180 stopni.

Piana:

  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru

Ubijamy pianę z 6 białek i szkl. cukru, wyciągamy ciasto z piekarnika i wlewamy pianę i pieczemy jeszcze od 10- 15 min w temperaturze 150 stopni.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 6

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!