Skubaniec

4.5
(2)

Ciasto skubaniec to kruche ciasto w dwóch smakach z owocami, bezową pianką i chrupiącą posypką.

Składniki

  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 1 kostka margaryny
  • 3 łyżki smalcu
  • 3 łyżki cukru
  • 0,5 kg mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 1 szklanka cukru
  • owoce

Przygotowanie

Żółtka, margarynę, cukier,mąkę, smalec i proszek do pieczenia zagnieść. Podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao. Na blachę skubiemy jasne i ciemne ciasto zostawiając trochę na wierzch (chowam na chwilę do zamrażalnika i na końcu ścieram na tarce) i ugnieść na płasko. Poukładać owoce, dzisiaj dodałam agrest i maliny, ale mogą być jakie kto lubi. Na wierzch ubić białka z cukrem (1 szklanka) oraz zetrzeć resztę ciasta.
Piekę ok. 1 h (do suchego patyka) w 180 stopniach.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.5 / 5. Oddanych głosów: 2

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!