Szarlotka na biszkopcie

4.9
(16)

Szarlotka na biszkopcie

Szarlotka na biszkopcie, czyli przepis na pyszne ciasto na każdą okazję. Orzeźwiające, lekki i delikatne.

Składniki

BISZKOPT

  • 7 jajek
  • 7 łyżek cukru
  • cukier waniliowy
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

WARSTWA JABŁKOWA:

  • 1,5 kg jabłek
  • 50 ml wody
  • 2 łyżki cukru
  • 2 galaretki cytrynowe

Wymiary formy 25×37 cm

Przygotowanie

1. Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, pod koniec ubijania wsypujemy cukry i miksujemy do uzyskania sztywnej bezy. Następnie dodajemy po 1 żółtku miksując na najniższych obrotach, do masy dodajemy przesiane mąki mieszamy delikatnie, ale dokładnie. Ciasto wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni C. Studzimy.

2. Jabłka obierz i pokrój w kostkę, przełóż je do garnka, dodaj wodę i cukier. Podsmażaj jabłka przez około 10 minut do miękkości, odstaw do wystudzenia.

3. Galaretki rozpuść w 250 ml wrzątku, a następnie dodaj do jabłek, gdy jabłka przestygły, wylej masę na przekrojony na pół biszkopt, przykryj jabłka drugą częścią biszkoptu, wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.9 / 5. Oddanych głosów: 16

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!