Sernik z musztardą i frużeliną malinową


Sernik z musztardą i frużeliną malinową

Genialny sernik z dodatkiem musztardy! Aksamitny, ciekawy w smaku i jedyny w swoim rodzaju.

Składniki (na tortownicę 26 cm)

Kruche ciasto:

  • 220 g mąki
  • garść zmielonych lekko płatków owsianych
  • 30 g kakao
  • 150 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 2 żółtka

Masa serowa:

  • 1 kg sera President
  • 1 duży budyń
  • 6 jaj
  • 200 g cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 2 płaskie łyżki musztardy Dijon
  • ziarna wanilii – dałam 2 laski

Frużelina malinowa:

  • 500 g malin
  • garść listków bazylii mocno posiekanych
  • 80 g cukru
  • 8-10 g żelatyny

Przygotowanie

Z mąki, kakao, masła, płatków, cukru pudru i żółtek zagnieść kruche ciasto, wstawić na 30 min do lodówki, później wyjąć wylepić tortownice i zapiec ok 20 min. w 180 stopniach.

Wszystkie składniki masy prócz sera krótko zmiksować, później dodawać ser i delikatnie mieszać. Wylać masę na wcześniej zapieczony spód i piec ok 50 min. w 180 C.

Maliny gotować w rondelku z cukrem i z bazylią jak będą miały już żelującą konsystencję dodać rozpuszczoną żelatynę, wylać na przestudzony sernik, udekorować malinami i listkami bazylii.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.5 / 5. Oddanych głosów: 2

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!