Idealny pleśniak


Idealny pleśniak

Przepis na wyśmienite ciasto pleśniak. Kruche ciasto, przełożone marmoladą z bezową pianką na górze i kruchym wierzchem.

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 1 margaryna = 250g
  • 4 żółtka
  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki kakao
  • marmolada bądź powidła

Przygotowanie

Posiekaną margarynę, mąkę, proszek do pieczenia i żółtka zagnieść na jednolite ciasto. Uformować kulę i podzielić na pół. Jedną połowę wyłożyć na blaszkę o średnicy 26 cm, drugą połowę podzielić raz jeszcze na pół. Do jednej części dodać kakao. Gotowe kulki wstawić w woreczku do zamrażarki, a wyłożoną blaszkę z ciastem na chwilę do lodówki.

Ubić białka, stopniowo dodawać cukier. Wyjąć ciasto i rozsmarować marmoladę (nie za gruba warstwa). Na marmoladę zetrzeć na grubych oczkach ciasto z kakao. Wyłożyć i rozsmarować ubitą pianę. Zetrzeć jasne ciasto.

Piekłam w temperaturze 180 stopni przez 40 min. Po tym czasie zmniejszyłam do 140 stopni i piekłam jeszcze 10/15 min.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 13

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!