Ciasto karpatka


ciasto karpatka

Przepis na tradycyjne polskie ciasto składające się z dwóch blatów pofalowanego ciasta przełożonego pysznym kremem budyniowym.

Składniki

Ciasto parzone:

  • 1,5 szklanki wody
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 180 g masła
  • 6 jaj

Masa budyniowa:

  • 3 budynie waniliowe (40g)
  • 3 szklanki mleka
  • 4 czubate łyżki cukru
  • 200 g masła

*szklanka 250ml

Przygotowanie

Wodę z masłem zagotować. Dodać mąkę i mieszać na małym ogniu do uzyskania jednolitej masy. Wystudzić i ubić z jajkami.
Wlać 2,5 szklanki mleka do garnka, dodać cukier, w pozostałej ilości mleka rozpuścić budyń. Wystudzić.

Ciasto podzielić na 2 części (blacha 36×26 może być większa) wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w 200 stopniach, grzanie góra dół 20-30 minut.

Masło (temperatura pokojowa) ubić i stopniowa dodawać wystudzony budyń.

Upieczony blat posmarować kremem i przykryć drugim blatem. Posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 5

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!