Kopiec kreta


Kopiec kreta

Kopiec kreta to lekkie i smaczne ciasto składające się z kakaowego biszkoptu, warstwy bananów skropionych sokiem z cytryny, a także puszystego kremu śmietankowego.

Składniki

CIASTO:

  • 340 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 220 g cukru
  • 210 ml oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 4 łyżki kakao

KREM:

  • 250 g mascarpone
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 tabliczka czekolady

DODATKOWO:

  • banany
  • sok z cytryny

Przygotowanie

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiewamy z sodą, kakao i proszkiem do pieczenia. Do ubitych jajek dodajemy na przemian suche składniki, olej oraz mleko. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm (dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem i posypujemy kakao). Pieczemy przez ok. 45 minut w temperaturze 160 stopni do tzw. suchego patyczka.

Śmietankę kremówkę ubijamy z mascarpone na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodajemy 2-3 łyżki cukru pudru i pokrojoną drobno czekoladę. W cieście wydrążamy otwór, układamy skropione sokiem z cytryny banany. Na nie wykładamy krem i całość posypujemy wydrążonym ciastem.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4 / 5. Oddanych głosów: 7

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!