Kartoflak


Kartoflak

Kartoflak to pyszny placek na bazie ziemniaków z dodatkami. Doskonale sprawdzi się na obiad lub kolację.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 2 średnie ząbki czosnku
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • ok. 250 g kiełbasy
  • ok. 1/6 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz

Przygotowanie

Zetrzeć ziemniaki i cebulę, dodać czosnek przepuszczony przez praskę, jajko, olej, oba rodzaje mąki i dokładnie wymieszać. Pokrojoną w kostkę kiełbasę podsmażyć i dodać do ziemniaczanej masy. Na koniec majeranek, sól i pieprz. Wymieszać.

Przełożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 24 cm. Piec w temp. 180⁰ przez 1,5h.
Najlepiej smakuje po wystudzeniu. Wtedy też robi się bardziej zwarty.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 4

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!