Rurki z kremem mascarpone


Rurki z kremem mascarpone

Przepis na kruche rurki nadziane delikatnym kremem na bazie serka mascarpone z dodatkiem kremówki. Idealna słodka przekąska na każdą porę dnia.

Składniki (na 50 sztuk)

Ciasto

  • 0.5 kg mąki tortowej
  • 250 g margaryny
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 2 opakowania cukru wanilinowego

Krem do rurek

  • 1 śmietana łaciata 30% (500 ml)
  • 1 serek mascarpone (250 g)
  • 4 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

Ciasto: składniki na ciasto zagnieść i włożyć do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto rozwałkować, pociąć na paski ok 1.5 cm i nawijać na metalowe foremki rurek, nawijać od szerszej strony i zachodząc ciastem na ciasto, kończyć na węższej końcówce. Dobrze skleić, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec ok. 15 min (do zrumienienia) w temp. ok 220 stopni. Upieczone rurki ściągać z foremek i wystudzić.

Krem: ubić śmietanę na sztywno, dodać cukier puder i serek mascarpone. Wymieszać i schłodzić.
Schłodzonym kremem nadziewamy rurki, gotowe posypujemy cukrem pudrem.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.8 / 5. Oddanych głosów: 25

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!