Puszysty i lekki sernik na kakaowym kruchym spodzie. Idealny na każdą okazję.
Składniki oraz sposób przygotowania
Ciasto kruche:
- 1 szklanka cukru
- 4 żółtka
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 2 szklanki mąki pszennej
- 0,5 małej śmietany
- 0,5 kostki margaryny
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
Wszystko zagnieść, 1/2 część ciasta rozwałkować i wyłożyć na blaszkę, resztę wsadzić do zamrażarki.
Masa serowa:
- 1 kg zmielonego twarogu
- 5 jajek
- 1 margaryna
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 3 budynie śmietankowe bez cukru
- 1 szklanka mleka
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Do żółtek dodać 1 margarynę Kasię, 3/4 szklanki cukru i cukier waniliowy. Ubić to na puszystą masę. Gdy już masa będzie ubita dodać 3 budynie śmietankowe bez cukru i 1 szklankę mleka. Mikserem ubić to do jednolitej konsystencji. Dodać 1 kg zmielonego twarogu i wymieszać. Na koniec dodać ubitą wcześniej pianę z białek i wymieszać delikatnie łyżką. Wylać na blachę, na wierzch zetrzeć zamrożone wcześniej ciasto. Piec godzinę w 180°.