Sernik na kakaowym kruchym spodzie


sernik na kakaowym kruchym spodzie

Puszysty i lekki sernik na kakaowym kruchym spodzie. Idealny na każdą okazję.

Składniki oraz sposób przygotowania

Ciasto kruche:

  • 1 szklanka cukru
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 małej śmietany
  • 0,5 kostki margaryny
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao

Wszystko zagnieść, 1/2 część ciasta rozwałkować i wyłożyć na blaszkę, resztę wsadzić do zamrażarki.

Masa serowa:

  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 5 jajek
  • 1 margaryna
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 budynie śmietankowe bez cukru
  • 1 szklanka mleka

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Do żółtek dodać 1 margarynę Kasię, 3/4 szklanki cukru i cukier waniliowy. Ubić to na puszystą masę. Gdy już masa będzie ubita dodać 3 budynie śmietankowe bez cukru i 1 szklankę mleka. Mikserem ubić to do jednolitej konsystencji. Dodać 1 kg zmielonego twarogu i wymieszać. Na koniec dodać ubitą wcześniej pianę z białek i wymieszać delikatnie łyżką. Wylać na blachę, na wierzch zetrzeć zamrożone wcześniej ciasto. Piec godzinę w 180°.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.2 / 5. Oddanych głosów: 5

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!