Ciasto Filadelfia (bez pieczenia)


Ciasto Filadelfia to pyszne połączenie chrupiącego spodu z dodatkiem nutelli, delikatnej masy śmietankowej i galaretki z wiśniami.

Składniki

  • 3 galaretki wiśniowe
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 400 g wiśni drylowanych
  • 350 g Nutelli
  • 285 g sucharów

Przygotowanie

W 350 ml wrzątku rozpuścić jedną galaretkę. Wymieszać pozostawić do wystudzenia. Pozostałe dwie galaretki rozpuścić w 500 ml wrzątku i również wymieszać zostawić do wystudzenia.

Suchary zmielić na piasek i wymieszać z Nutellą. Powinna powstać jednolita masa.

Następnie na blaszkę wyłożoną folią aluminiową przełożyć ciasto i ugnieść je łyżką równo w formie.

Później ubijamy śmietankę 30% na sztywno i po mału dodajemy 350 ml ostudzonej galaretki cały czas ubijając. Ubitą masę wykładamy na ciasto i wstawiamy do lodówki. Czekamy aż stężeje.

Później wykładamy wiśnie i zalewamy 500 ml lekko stężałą galaretką. Placek wstawiamy do lodówki. Po godzinie można jeść.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.2 / 5. Oddanych głosów: 5

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!