Sałatka tortowa


Ta oryginalna sałatka podana w formie tortu, zaskoczy waszych gości nie tylko wyglądem ale i pysznym smakiem.

Składniki:

Biszkopt szpinakowy

  • 800g mrożonego szpinaku
  • 4 łyżki mąki
  • 4 ząbki czosnku
  • 8 jaj

Masa pieczarkowa

  • 500g pieczarek
  • 1 czerwona cebula
  • 100g serka topionego
  • majonez

Masa szynkowa

  • 300g szynki
  • 1 papryka czerwona
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • majonez

Masa serowa

  • 300g sera żółtego
  • 3 ząbki czosnku
  • majonez

Do dekoracji

  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 4 jaja na twardo

Przygotowanie:

Szpinak rozmrozić, odcisnąć z nadmiaru wody, dodać mąkę, żółtka, czosnek, sól, pieprz. Zmiksować. Dodać ubitą na sztywno pianę z białek i wyłożyć na papier na 2 duże blachy (u mnie – dedykowane do piekarnika). Piec jednocześnie w temp. 170st. przez 20 min.

Pieczarki zetrzeć na grubej tarce, cebulę drobno posiekać. Wysmażyć intensywnie doprawiając solą i pieprzem. Rozpuścić ser topiony i dorzucić pieczarki. Gdy masa wystygnie połączyć z majonezem. Pokroić drobniutko szynkę, paprykę i szczypiorek i połączyć z majonezem. Ser żółty zetrzeć na drobnej tarce. Do majonezu wcisnąć czosnek i połączyć z serem.

Wykonanie:

Przestudzone biszkopty podzielić na połówki.
Złożenie jest proste:

  • Biszkopt
  • Masa pieczarkowa
  • Biszkopt
  • Masa szynkowa
  • Biszkopt
  • Masa serowa
  • Biszkopt
  • Wierzch i boki przesmarować majonezem
  • Udekorować pozostałym szczypiorkiem i plastrami jajek

Owinąć folią spożywczą i odstawić na kilka godzin do lodówki.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.8 / 5. Oddanych głosów: 6

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!