Rybka po grecku


Ryba po grecku to jedno z tych dań, którego nie powinno zabraknąć na świątecznym stole.

Składniki:

  • 1 kg fileta z ryby (tilapia)
  • 4 marchewki
  • 3 średniej grubości pory
  • 2 pietruszki
  • połowę selera

Sposób przygotowania:

Warzywa zetrzeć na grubych oczkach na tarce. Por pokroić w prążki. Wszystko razem do patelni z odrobiną oleju i podsmażyć, dodać przyprawy według uznania (ja daje sól, pieprz, czerwona słodka papryka i majeranek), zalać bulionem warzywnym i dusić pod przykryciem na małym ogniu. Jak warzywa już są miękkie dodaję słoiczek koncentratu pomidorowego i chwilkę jeszcze podduszam.

Rybkę przyprawiamy, jajko bułka tarta i na złoty kolor smażymy. Jak już wszystko gotowe na dno pojemnika przelać hohelką trochę sosu żeby dno było zakryte na to usmażoną rybkę i tak na przemian.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.7 / 5. Oddanych głosów: 3

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!