Omleciki z bitą śmietaną i owocami

4.5
(91)

Omleciki z bitą śmietaną i owocami

Pyszne i łatwe do zrobienia omleciki z bitą śmietaną o owocami. Doskonale sprawdzą się na śniadanie lub kolację.

Składniki (na 10-11 sztuk)

  • 5 jajek (temp. pokojowa)
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru

Przygotowanie

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodawać cukier. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści i piana będzie gęsta, dodać po kolei 5 żółtek i miksować chwile na niskich obrotach.

Przesiać 5 łyżek mąki do masy i wymieszać delikatnie szpatułką. Formować małe placuszki i wyłożyć je na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku 170 °C termoobieg – ok. 10 minut.

Po tym czasie wyciągnąć omleciki z piekarnika i zaczekać aż chwile ostygną. Każdy omlecik złożyć ostrożnie w łódeczkę nadając mu odpowiedni kształt. Nadziewać bitą śmietaną i owocami. Oprószyć cukrem pudrem.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.5 / 5. Oddanych głosów: 91

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!