Pijane śliwki w czekoladzie

5
(3)

Pijane śliwki w czekoladzie

Przepis na soczyste śliwki, mocno nasączone alkoholem i pokryte grubą warstwą czekolady. Idealna przekąska do kawy.

Składniki (na 20 śliwek)

  • 1/2 szklanki rumu
  • 20 suszonych śliwek kalifornijskich
  • 200 g marcepanu (po 10 g na śliwkę)
  • 200 g czekolady gorzkiej

Przygotowanie

Śliwki zalewamy rumem na kilka godzin lub całą noc. Odsączamy na papierze. Każdą śliwkę zamykamy w marcepanie. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i maczamy w niej śliwki. Odkładmy na np. papier do pieczenia do zastygnięcia. A potem zostaje już tylko delektowanie się.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 3

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!