Cudowny sernik królewski

4.7
(21)

Ten cudowny sernik królewski to ciasto, które sprawdzi się zawsze i na każdą okazję. Smakiem zachwyci wszystkich gości!

Składniki

Kruche ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • 150 g rozpuszczonego masła
  • 150 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu tłustego, trzykrotnie mielonego
  • 5 dużych jajek
  • 180 g rozpuszczonego masła
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1/2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie

Kruche ciasto: okrągłą blaszkę o średnicy ok. 24 cm posmarować masłem. Wszystkie składniki na kruche ciasto dokładnie zagnieść, uformować kulę. Podzielić na 2 części w proporcji 2/3 do 1/3. Mniejszą część ciasta włożyć do zamrażarki. Większą częścią ciasta wykleić spód oraz boki formy. Włożyć do lodówki.

Masa serowa: wszystkie składniki (z wyjątkiem białek) umieścić w jednym naczyniu, zmiksować krótko – wyłącznie do połączenia składników.
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać przy pomocy łyżki.
Przygotowaną masę przełożyć na czekoladowy spód, wyrównać. Na wierzch zetrzeć na tarce zamrożoną porcję ciasta.

Piec około 60 minut w temperaturze 170 stopni. Pozostawić w uchylonym piekarniku do przestygnięcia, następnie włożyć jeszcze na 3-4 godziny do lodówki.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.7 / 5. Oddanych głosów: 21

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!