Ciasto na ptysie

4.7
(26)

Ciasto na ptysie

Jak zrobić pyszne ciasto na ptysie? Tego dowiesz się w tym przepisie. Potrzebujesz tylko 4 składników!

Składniki

  • 120 g masła
  • 140 g mąki pszennej
  • 250 ml wody
  • 4 jajka

Przygotowanie

Do garnka wlać wodę i dodać masło. Zagotować. Następnie do gotującej się wody dodać mąkę, zmniejszyć ogień i energicznie mieszać, aż składniki dokładnie się połączą i z ciasta powstanie kulka. Przestudzić ok. 15 min.

Ciasto umiescić w misie miksera, dodawać po jednym jajku i miksować.
Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego. Wyciskać okręgi na papier do pieczenia, zachowując odstępy bo ciasto sporo rośnie. Piec 30 minut w 200° C. Po przestudzeniu przekroić na pół i nadziewać dowolnym kremem.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.7 / 5. Oddanych głosów: 26

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!