Kurczak w sosie śmietanowo-koperkowym

4.7
(3)

Kurczak w sosie śmietanowo-koperkowym to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Danie jest proste, sycące i pyszne.

Składniki

  • 6 udek z kurczaka
  • 8 ziemniaków
  • 1 cebula
  • ser żółty

Marynata:

  • olej
  • sproszkowana czerwona papryka
  • czosnek w proszku

Sos:

  • 200 ml wody
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • 1 żółtko
  • 2 ząbki czosnku
  • garść koperku
  • pieprz, sól

Przygotowanie

Kawałki kurczaka marynujemy w ulubionych przyprawach (u mnie olej, sproszkowana czerwona papryka, czosnek w proszku). Odstawiamy na 15 min. Obieramy ok. 8 ziemniaków, jedną cebulę. Na wysmarowanej blasze układamy nie za grube plastry ziemniaków, na ziemniaki pokrojoną w piórka cebulę, na cebulę kawałki kurczaka. Każdy kawałek kurczaka smarujemy nasza marynatą to wszystko zalewamy sosem.

Sos:

200 ml wody, 100 ml kwaśnej śmietany. To mieszamy dodajemy żółtko i znów mieszamy. Dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, pieprz, sól i garść koperku. Takim sosem zalewamy nasze ziemniaki z kurczakiem, jeszcze raz posypujemy koprem (ja posypałam jeszcze pietruszką) a na to sypiemy starty ser i wstawiamy na 55 min do piekarnika rozgrzanego do ok. 165 st.



Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.7 / 5. Oddanych głosów: 3

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!