Kruche ciasto z truskawkami


Kruche ciasto z truskawkami

Kruche ciasto z truskawkami to jedno z tych wypieków, które po prostu trzeba upiec w środku sezonu na truskawki.

Składniki oraz sposób przygotowania

Owoce:

  • 1 kg truskawek
  • 1 łyżka soku z cytryny

Obrane i umyte truskawki kroimy na połówki.

Ciasto:

  • 5 żółtek
  • 0,5 kg mąki
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 250 g masła lub margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Z powyższych składników szybko zagnieść ciasto. Tak by powstała gładka kula. Połową ciasta wylepić blaszkę (23×33 cm). Resztę podzielić na dwie części, zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika.

Na ciasto wyłożyć wcześniej przygotowane truskawki. Skropić sokiem z cytryny.

Beza:

  • 5 szt białek
  • 1 szklanka cukru
  • 2,5 łyżki kiślu truskawkowego w proszku

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy powoli cukier dalej ubijając tak by cukier się dobrze rozpuścił. Na koniec dodajemy kisiel w proszku, delikatnie mieszamy. Beza będzie delikatnie zaróżowiona.

Z zamrażalnika wyjmujemy jedną część ciasta i na tarce o dużych oczkach ścieramy nad truskawkami tak by je przykryć. Całość smarujemy bezą. Wyjmujemy z zamrażalnika drugą porcję ciasta i znów ścieramy na tarce, tym razem przykrywając bezę.

Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175°C termoobieg i pieczemy ok. 45 min.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4 / 5. Oddanych głosów: 5

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!