Ciasto “śmietniczek” czyli deser przygotowany z resztek z lodówki. Wygląda pysznie i tak też smakuje.
Składniki oraz sposób przygotowania
Biszkopt
- 4 jajka
- 250 g cukru
- 200 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g sera twarogowego półtłustego
- garść orzechów laskowych
- garść rodzynek
- garść rodzynek w czekoladzie
- garść suszonych śliwek w czekoladzie
- garść płatków owsianych
- szczypta soli
Produkty z lodówki zostawiamy na stole do ogrzania, około godziny. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i sól, miksujemy na puch, następnie dodajemy mąki z proszkiem, miksujemy chwilę na wolnych obrotach lub mieszamy drewnianą łyżką, po chwili dodajemy resztę składników i znów chwilę mieszamy łyżką. Nastawiamy piekarnik na 180°C, wylewamy ciasto na tortownicę lub małą blaszkę kwadratową pokrytą papierem po pieczenia, pieczemy około 60 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i studzimy około godziny. Przekrawamy na pół zimny biszkopt.
Krem
- 250 ml mleka + 50 ml
- 100 g kaszy manny
- 5 łyżek miodu
- 2 łyżki cukru
- 200 g masła
Zagotowujemy większą ilość mleka z cukrem, w mniejszej ilości mieszamy kaszę manną, wlewamy na gotujące się mleko, chwilę gotujemy, studzimy. Masło ciepłe miksujemy na puch z miodem, po około 10 minutach dodajemy po łyżce grysiku, smarujemy blat ciasta kremem i nakładamy drugi, lekko dociskając, chłodzimy w lodówce około 30 minut.
Polewa czekoladowa
- 5 łyżek śmietany 30-36%
- tabliczka słodkiej lub gorzkiej czekolady
Śmietanę zagotowujemy, wyłączamy gaz, wrzucamy czekoladę i mieszamy aż do rozpuszczenia, chwilę studzimy i polewamy ciasto.
Orzechy w karmelu
- garść orzechów solonych z puszki
- 2 łyżki miodu
Miód karmelizujemy chwilę, gdy się zaczyna rumienić to wrzucamy orzechy, chwilę smażymy, lekko ostudzone wylewamy na wierzch. Ciasto chłodzimy min. 6 godzin.