Ciasto “śmietniczek”

3.9
(15)

Ciasto “śmietniczek” czyli deser przygotowany z resztek z lodówki. Wygląda pysznie i tak też smakuje.

Składniki oraz sposób przygotowania

Biszkopt

  • 4 jajka
  • 250 g cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g sera twarogowego półtłustego
  • garść orzechów laskowych
  • garść rodzynek
  • garść rodzynek w czekoladzie
  • garść suszonych śliwek w czekoladzie
  • garść płatków owsianych
  • szczypta soli

Produkty z lodówki zostawiamy na stole do ogrzania, około godziny. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i sól, miksujemy na puch, następnie dodajemy mąki z proszkiem, miksujemy chwilę na wolnych obrotach lub mieszamy drewnianą łyżką, po chwili dodajemy resztę składników i znów chwilę mieszamy łyżką. Nastawiamy piekarnik na 180°C, wylewamy ciasto na tortownicę lub małą blaszkę kwadratową pokrytą papierem po pieczenia, pieczemy około 60 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i studzimy około godziny. Przekrawamy na pół zimny biszkopt.

Krem

  • 250 ml mleka + 50 ml
  • 100 g kaszy manny
  • 5 łyżek miodu
  • 2 łyżki cukru
  • 200 g masła

Zagotowujemy większą ilość mleka z cukrem, w mniejszej ilości mieszamy kaszę manną, wlewamy na gotujące się mleko, chwilę gotujemy, studzimy. Masło ciepłe miksujemy na puch z miodem, po około 10 minutach dodajemy po łyżce grysiku, smarujemy blat ciasta kremem i nakładamy drugi, lekko dociskając, chłodzimy w lodówce około 30 minut.

Polewa czekoladowa

  • 5 łyżek śmietany 30-36%
  • tabliczka słodkiej lub gorzkiej czekolady

Śmietanę zagotowujemy, wyłączamy gaz, wrzucamy czekoladę i mieszamy aż do rozpuszczenia, chwilę studzimy i polewamy ciasto.

Orzechy w karmelu

  • garść orzechów solonych z puszki
  • 2 łyżki miodu

Miód karmelizujemy chwilę, gdy się zaczyna rumienić to wrzucamy orzechy, chwilę smażymy, lekko ostudzone wylewamy na wierzch. Ciasto chłodzimy min. 6 godzin.



Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3.9 / 5. Oddanych głosów: 15

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!