Ta oryginalna sałatka podana w formie tortu, zaskoczy waszych gości nie tylko wyglądem ale i pysznym smakiem.
Składniki:
Biszkopt szpinakowy
- 800g mrożonego szpinaku
- 4 łyżki mąki
- 4 ząbki czosnku
- 8 jaj
Masa pieczarkowa
- 500g pieczarek
- 1 czerwona cebula
- 100g serka topionego
- majonez
Masa szynkowa
- 300g szynki
- 1 papryka czerwona
- 1/2 pęczka szczypiorku
- majonez
Masa serowa
- 300g sera żółtego
- 3 ząbki czosnku
- majonez
Do dekoracji
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 4 jaja na twardo
Przygotowanie:
Szpinak rozmrozić, odcisnąć z nadmiaru wody, dodać mąkę, żółtka, czosnek, sól, pieprz. Zmiksować. Dodać ubitą na sztywno pianę z białek i wyłożyć na papier na 2 duże blachy (u mnie – dedykowane do piekarnika). Piec jednocześnie w temp. 170st. przez 20 min.
Pieczarki zetrzeć na grubej tarce, cebulę drobno posiekać. Wysmażyć intensywnie doprawiając solą i pieprzem. Rozpuścić ser topiony i dorzucić pieczarki. Gdy masa wystygnie połączyć z majonezem. Pokroić drobniutko szynkę, paprykę i szczypiorek i połączyć z majonezem. Ser żółty zetrzeć na drobnej tarce. Do majonezu wcisnąć czosnek i połączyć z serem.
Wykonanie:
Przestudzone biszkopty podzielić na połówki.
Złożenie jest proste:
- Biszkopt
- Masa pieczarkowa
- Biszkopt
- Masa szynkowa
- Biszkopt
- Masa serowa
- Biszkopt
- Wierzch i boki przesmarować majonezem
- Udekorować pozostałym szczypiorkiem i plastrami jajek
Owinąć folią spożywczą i odstawić na kilka godzin do lodówki.