Aromatyczne ciasto z jabłkami, cynamonem i chrupiącą bezą zachwyci każdego miłośnika szarlotki.
Składniki oraz sposób przygotowania:
- 300g mąki tortowej
- 100g cukru
- 15g proszku do pieczenia
- 3 żółtka
- 150g margaryny
- szczypta soli
Połączyć ze sobą wszystkie składniki, zrobić kruszonkę. Dodać majonez 2-3 łyżki i ponownie zagnieść ciasto. Ciasto wykleić na dnie formy o średnicy 24cm lub 26cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto ugnieść palcami na jedną równą warstwę i wstawić do lodówki na czas gotowania jabłek.
3-4 jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić, przysypać cukrem i cynamonem, wymieszać, wyłożyć na ciasto.
Ciasto upiec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20-25min.
Beza:
3 białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodawać cukier puder (2-3 łyżki) cały czas ubijając. Na podpieczone ciasto wyłożyć pianę z białek. Piec w nagrzanym piekarniku ok 15-20 minut.