Kremowy, wilgotny i puszysty sernik śmietankowy, któremu trudno się oprzeć. To ciasto wprost rozpływa się w ustach!
Składniki
Spód:
- 2 szkl mąki
- ½ kostki masła
- 4 łyżki śmietany
- 4 żółtka
- 2 łyżki kakao
- ½ szkl cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 1.5 kg sera z wiaderka
- 10 jajek
- 1.5 szkl cukru
- 3 budynie śmietankowe
Przygotowanie
Wszystkie składniki na spód dobrze ze sobą połączyć i wyłożyć na blachę. Podpiec ok. 11 min w 160°C na termoobiegu.
Białka ubić ze szczyptą soli i z cukrem. Do osobnej miski dodać ser, żółtka, budynie i zmiksować. Na koniec dodać ubite białka i delikatnie mieszać. Wylać na spód i piec ok. 55 min w 160°C na termoobiegu. 15 min przed końcem zmniejszyć do 150°C.