Sernik zebra na zimno

5
(2)

Sernik zebra na zimno

Sernik zebra na zimno jest bardzo prosty w wykonaniu, a po przekrojeniu ma fantazyjne paski.

Składniki

  • 1/2 kg twarogu sernikowego lub 2 serki homogenizowane po 250 g
  • 1/2 kostki masła
  • 1,5 szkl cukru
  • 3 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 0,5 szkl mleka
  • 3-4 łyżki kakao

Przygotowanie

Żelatynę namoczyć w 0,5 szkl wody.
W tym czasie utrzeć masło, cukier, cukier waniliowy i żółtka. Dalej ucierając dodać ser i ubita pianę.
Mleko lekko podgrzać i rozpuścić napęczniałą żelatynę. Podzielić na dwie części.
Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy kakao i mieszamy.
Do ciasta wlewamy mleko i mieszamy.
Mała tortownice wyłożyć folią spożywczą.
Teraz postępujemy tak jak z tradycyjną zebrą, czyli na środek tortownicy wykładamy po 3 łyżki ciasta naprzemiennie.
Ciasto w trakcie tezęje. Wtedy wystarczy energicznie wymieszać.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 2

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!