Jagodzianki z kruszonką

5
(8)

Jagodzianki z kruszonką

Przepis na idealne jagodzianki. Przepyszne, mięciutkie, pełne jagodowego nadzienia, z maślaną kruszonką.

Składniki

Rozczyn

  • 1 paczka świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3/4 łyżki mąki

Ciasto

  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru
  • 700 ml mleka
  • 1 kg mąki
  • 1 kostka margaryny

Kruszonka

  • 100 g zimnego masła
  • 100 g cukru
  • 200 g mąki
  • odrobina cukru wanilinowego

Dodatkowo

  • jagody
  • odrobina cukru
  • mąka ziemniaczana

Przygotowanie

Paczkę świeżych drożdży rozkruszyć, dosypać 2 łyżki cukru i zamieszać aż się rozpuszczą. Dodać pół szklanki letniego mleka i 3/4 łyżki mąki. Zamieszać i zostawić na 10 min. żeby zaczyn się ruszył.

Później dodać do zaczynu jajko pół szklanki cukru, ok. 700 ml mleka i 1 kilogram mąki oraz kostkę rozpuszczonej margaryny. Wszystko ręką wymieszać i zagnieść ciasto. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę lekko oprószoną mąką i rozgniatamy ręką. Wycinamy krążki, na to nakładamy jagody wcześniej przygotowane posypane cukrem oraz mąką ziemniaczaną, która zapobiega wypływaniu jagód.

Na krążek nakładam łyżkę jagód i zaklejam w taki sam sposób jak pierogi, dzięki temu mi nie wypływają na blaszce. Układam zlepionym do dołu na papierze. Smaruje jajkiem i posypuje wcześniej zrobioną kruszonką. 

Wszystkie składniki na kruszonkę łączymy i rozcieramy palcami.

Bułeczki pieczemy około 20 minut w 180 stopniach, góra/dół.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 8

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!