Pyszne, domowe, mięciutkie, pachnące drożdżowe bułeczki z mascarpone i owocami.
Składniki
Ciasto
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 6 g suchych drożdży
- 1 szklanka cukru
- 1 jajko
- trochę roztopionego masła
- szczypta soli
Nadzienie
- ser mascarpone
- 1 żółtko
- cukier puder
Przygotowanie
Ze składników na ciasto zagnieść jednolite ciasto i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na około godzinę.
Ser mascarpone pomieszałam z żółtkiem i cukrem pudrem.
Z ciasta formuje kulki, spłaszczam, dołek robię dnem od szklanki, w te miejsce daję serek.
Piekę w 180 st. termoobieg, około 25 min, gdy ostygną daję owoce i polewam lukrem – lukier z cukru pudru z odrobiną soku z cytryny i kropelką wody.