Kruche ciasto z truskawkami to jedno z tych wypieków, które po prostu trzeba upiec w środku sezonu na truskawki.
Składniki oraz sposób przygotowania
Owoce:
- 1 kg truskawek
- 1 łyżka soku z cytryny
Obrane i umyte truskawki kroimy na połówki.
Ciasto:
- 5 żółtek
- 0,5 kg mąki
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 250 g masła lub margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Z powyższych składników szybko zagnieść ciasto. Tak by powstała gładka kula. Połową ciasta wylepić blaszkę (23×33 cm). Resztę podzielić na dwie części, zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika.
Na ciasto wyłożyć wcześniej przygotowane truskawki. Skropić sokiem z cytryny.
Beza:
- 5 szt białek
- 1 szklanka cukru
- 2,5 łyżki kiślu truskawkowego w proszku
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy powoli cukier dalej ubijając tak by cukier się dobrze rozpuścił. Na koniec dodajemy kisiel w proszku, delikatnie mieszamy. Beza będzie delikatnie zaróżowiona.
Z zamrażalnika wyjmujemy jedną część ciasta i na tarce o dużych oczkach ścieramy nad truskawkami tak by je przykryć. Całość smarujemy bezą. Wyjmujemy z zamrażalnika drugą porcję ciasta i znów ścieramy na tarce, tym razem przykrywając bezę.
Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175°C termoobieg i pieczemy ok. 45 min.