Szuba czyli śledzie pod pierzynką to pyszna wartwowa sałatka, która bardzo dobrze smakuje i wspaniale wygląda.
Składniki
- śledzie
- ogóki kiszone
- majonez
- marchewka
- ziemniaki
- jajka
Aby szuba była smaczna, trzeba śledzie przygotować dzień przed. Ja śledzie moczę wg swojego uznania (skrapiam dosłownie kropelkami – octem), dodaję cebulkę (skrapiam przed posypaniem cytryną), olej (muszą śledzie być przykryte). Na sam koniec posypuję (też troszeczkę) majerankiem i oregano. Dodałam też prażone na patelni orzechy włoskie. Z niczym nie wolno przesadzić. To cały sekret.
Przygotowanie
Układamy warstwowo od dołu:
Śledziki pokrojone w kostkę, na to starkowany na tarce jarzynowej grube oczka ogórek kiszony, majonez, marchewka (ugotowana) starta na tarce też duże oczka, majonez, ziemniaki (ugotowane w mundurkach) na tarce o małych oczkach, majonez, jajka (ugotowane) starkowane na tarce o małych oczkach.