Zebra śmietankowo-truskawkowa


Zebra śmietankowo-truskawkowa to propozycja na pyszne ciasto bez pieczenia. Przygotowuje się je na herbatnikach, a jego sercem są dwie masy: truskawkowa i śmietankowa.

Składniki

Spód:

  • herbatniki
  • masło

Mus truskawkowy:

  • truskawki
  • galaretka truskawkowa

Masa śmietankowa:

  • 1 śmietanka 30% (250 ml)
  • 200 g mascarpone
  • galaretka cytrynowa

Przygotowanie

Herbatniki pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem. Masą herbatnikową wyłożyć spód tortownicy.

Truskawki zblendować. Podgrzać chwilę mus i dodać galaretkę truskawkową rozpuszczoną w niecałej szklance wody. Odstawić do lekkiego stężenia.

Śmietankę zmiksować z mascarpone i dodać galaretkę cytrynową rozpuszczoną w 3/4 szklanki gorącej wody.

Masy wylewać na przemian do tortownicy. Na koniec ułożyć truskawki.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.4 / 5. Oddanych głosów: 23

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!