Rolada z serkiem mascarpone i truskawkami


Rolada z serkiem mascarpone i truskawkami

Przepis na niezwykle puszystą i delikatną roladę biszkoptową z truskawkami i bitą śmietaną.

Składniki oraz sposób przygotowania

Biszkopt:

  • 5 jajek rozmiar L
  • pół szklanki cukru około 130g
  • 80g mąki pszennej
  • 40g skrobi ziemniaczanej
  • łyżka cukru waniliowego

Jajka oddzielamy od żółtek, ubijamy na puszystą pianę.
Żółtka miksujemy z cukrem dodajemy do piany.
Stopniowo wsypujemy mąkę pszenną oraz skrobię ziemniaczaną.
Wszystko mieszamy szpatułką do połączenia składników.
Wylewamy masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, piekarnik ustawiamy na 180 stopni i pieczemy 15 minut, grzałka góra-dół.
Przygotowujemy papier do pieczenia, obsypujemy cukrem pudrem i przekładamy gotowy biszkopt. Zawijamy biszkopt z papierem i pozostawiamy do ostudzenia.

Krem:

  • 200g śmietanki 30%
  • 150g serka mascarpone
  • 50g cukru pudru

Ubijamy na sztywną masę. Wykładamy na ostudzony biszkopt. Dodajemy przekrojone na pół truskawki, zawijamy roladę i wkładamy na 2h do lodówki. Roladę należy szczelnie owinąć papierem do pieczenia, aby boki nie zrobiły się suche.
Wyciągamy roladę, odkrajamy boki, posypujemy cukrem pudrem, ozdobnie dajemy truskawki.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.8 / 5. Oddanych głosów: 12

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!