Bułeczki drożdżowe z twarogiem


bułeczki drożdżowe z twarogiem

Najlepszy przepis na drożdżówki z twarogiem. Słodkie, puszyste i delikatne!

Składniki oraz sposób przygotowania

Ciasto:

  • szklanka ciepłego mleka
  • 5 dag drożdży
  • 6 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • pół rozpuszczonej margaryny
  • pół kg mąki tortowej
  • 1 jajko

Mleko mieszamy z drożdżami, cukrem i solą wsypujemy mąkę, wbijamy jajko i chwilę wyrabiamy ciasto, a na koniec dodajemy rozpuszczoną margarynę i dalej wyrabiamy, aż będzie odchodziło od ręki i odstawiamy do wyrosniecia.

Twaróg:

  • 0.5 kg twarogu
  • cukier wanilinowy
  • 1 jajko
  • zwykły cukier do smaku, według uznania
  • 1 suchy budyń śmietankowy

Wszystko razem mieszamy do połączenia.

Ciasto po wyrośnięciu dzielimy na pół. Blat stołu smarujemy olejem, wykładamy ciasto i rozgniatamy na długość około 50cm i szerokoś 20cm. Na środek wykładamy połowę twarogu i rozkładany na ciasto. Zwijamy rolade i kroimy na około 16 kawałków.

Układamy widocznym slimakiem do góry. Po wierzchu smarujemy jajkiem i sypiemy kruszonką zrobiona wedle uznania.

Odstawiamy na około 10 min do wyrośnięcia i pieczemy w temperaturze 170 stopni, aż się zarumienią.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.2 / 5. Oddanych głosów: 6

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!