Zebra śmietankowo-truskawkowa to propozycja na pyszne ciasto bez pieczenia. Przygotowuje się je na herbatnikach, a jego sercem są dwie masy: truskawkowa i śmietankowa.
Składniki
Spód:
- herbatniki
- masło
Mus truskawkowy:
- truskawki
- galaretka truskawkowa
Masa śmietankowa:
- 1 śmietanka 30% (250 ml)
- 200 g mascarpone
- galaretka cytrynowa
Przygotowanie
Herbatniki pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem. Masą herbatnikową wyłożyć spód tortownicy.
Truskawki zblendować. Podgrzać chwilę mus i dodać galaretkę truskawkową rozpuszczoną w niecałej szklance wody. Odstawić do lekkiego stężenia.
Śmietankę zmiksować z mascarpone i dodać galaretkę cytrynową rozpuszczoną w 3/4 szklanki gorącej wody.
Masy wylewać na przemian do tortownicy. Na koniec ułożyć truskawki.