Prosta w przygotowaniu i pyszna w smaku tarta ze śliwkami na kruchym cieście. Idealny, letni deser do kawy i herbaty.
Składniki
Ciasto kruche:
- 35 dkg mąki
- 10 dkg cukru pudru
- 13 dkg masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki wody
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- śliwki
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- cynamon
Przygotowanie
Ze składników na kruche ciasto zagnieść ciasto. Podzielić na pół i jedną częścią wyłożyć foremkę do tarty. Wstawić do lodówki na ok 15-20 min. Zapobiega to zsuwaniu się ciasta z boczków foremki. Nakłuć widelcem i piec ok 15 min. W 180 stopniach góra-dół.
Śliwki wypestkować, pokroić na ładne połóweczki, dać do miski, zasypać jednym cukrem waniliowym, odrobiną cynamonu i łyżką mąki ziemniaczanej. Ona powoduje to że śliwki gdy puszczą sok to z niego zrobi się fajna frużelina.
Na podpieczony spód układamy dowolnie śliwki. Na górze robimy z drugiej kulki ciasta coś w rodzaju kratki. Wstawiamy do piekarnika znów na 180 stopni i pieczemy jeszcze ok 20 min. Smacznego!