Ogórki kanapkowe 🥒

4.2
(13)

Ogórki kanapkowe

Ogórki kanapkowe, czyli ciekawe urozmaicenie dla tradycyjnych ogórków kiszonych i konserwowych. Idealny dodatek nie tylko do kanapek.

Składniki

  • 5 kg ogórków
  • 6 szklanek wody
  • 6 szklanek octu 10%
  • 6 szklanek cukru
  • 1 łyżka ziela angielskiego
  • 1/2 łyżki kolorowego pieprzu
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżka płatków czosnku
  • 4 czubate łyżki soli

Przygotowanie

Ogórki umyć, pokroić w plastry równej grubości i włożyć do słoików najciasniej jak się da.
Zagotować marynatę z reszty składników i zalać ogórki, następnie pasteryzować od 6 do 10 minut, aż ogórki stracą kolor na skórce.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.2 / 5. Oddanych głosów: 13

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!