Tarta ze śliwkami


Tarta ze śliwkami

Prosta w przygotowaniu i pyszna w smaku tarta ze śliwkami na kruchym cieście. Idealny, letni deser do kawy i herbaty.

Składniki

Ciasto kruche:

  • 35 dkg mąki
  • 10 dkg cukru pudru
  • 13 dkg masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • śliwki
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • cynamon

Przygotowanie

Ze składników na kruche ciasto zagnieść ciasto. Podzielić na pół i jedną częścią wyłożyć foremkę do tarty. Wstawić do lodówki na ok 15-20 min. Zapobiega to zsuwaniu się ciasta z boczków foremki. Nakłuć widelcem i piec ok 15 min. W 180 stopniach góra-dół.

Śliwki wypestkować, pokroić na ładne połóweczki, dać do miski, zasypać jednym cukrem waniliowym, odrobiną cynamonu i łyżką mąki ziemniaczanej. Ona powoduje to że śliwki gdy puszczą sok to z niego zrobi się fajna frużelina.

Na podpieczony spód układamy dowolnie śliwki. Na górze robimy z drugiej kulki ciasta coś w rodzaju kratki. Wstawiamy do piekarnika znów na 180 stopni i pieczemy jeszcze ok 20 min. Smacznego!

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.2 / 5. Oddanych głosów: 6

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!